10 Cara Anda Elak Membeli ‘Kereta Masuk Air’

Perodua Myvi yang baru pasti kelihatan menggoda tetapi percaya atau tidak, sesetengah daripada kita masih akan melawat peniaga kereta terpakai berdekatan untuk memiliki kereta terpakai lama yang baik.

Selain itu, kejadian banjir baru-baru ini di beberapa negeri di Malaysia akan memberi kesan kepada industri. Ia hanya bermakna bahawa kereta yang rosak banjir akan berakhir di pengedar kereta terpakai.

Untuk mengelakkan anda terbeli ‘kereta masuk air’, inilah cara untuk mengetahuinya.

1. Adakah kereta dari negeri lain?

Kemungkinan kereta yang rosak akibat banjir akan diangkut dari zon banjir ke kawasan tidak terjejas oleh bencana itu. Itulah yang jahat, kan?

Sebulan dua dari sekarang, apabila cuaca pulih seperti sediakala, mungkin anda akan lupa tempat yang terjejas dengan banjir di mana kereta itu telah didaftarkan sebelum ini.

2. Semak sejarah kereta menggunakan VIN

Anda boleh melakukan pemeriksaan latar belakang lengkap pada kereta menggunakan Nombor Pengenalan Kenderaan (VIN).

Bukan sahaja anda dapat mengetahui sama ada kereta telah dirombak kerana kerosakan banjir, anda akan mengetahui sama ada kereta itu mengalami kemalangan besar.

3. Panggil mekanik bertauliah

Jika anda tidak yakin dengan pengetahuan anda mengenai kereta, dapatkan seorang profesional untuk membantu anda.

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa kereta itu cukup baik untuk anda, seorang mekanik dengan mudah dapat melihat sesuatu yang salah dengan kereta.

4. Gunakan hidung anda

Secara serius, lubang hidung yang sensitif akan segera mengambil sebarang bau busuk. Kemudian tanyakan kepada diri sendiri jika kereta lulus ujian menghidu anda.

Bau yang tidak menyenangkan walaupun telah dibersihkan dari kedai cuci kereta, akan menjadi jelas jika kereta itu telah dicelup dalam air banjir.

5. Lihat pada karpet kereta

Permaidani jenama baru kelihatan hebat terutamanya untuk kereta yang digunakan tetapi dalam kes ini, ia boleh memperdayakan anda untuk berfikir bahawa kereta berada dalam keadaan yang baik apabila ia tidak berada di bawahnya.

Begitu juga untuk upholsteri. Buka kembali beberapa lapisan kain di bawah permaidani dan pada but untuk mencari tanda kelembapan atau karat. Jangan lupa tengok tayar ganti juga.

6. Periksa pemasangan tempat duduk dan bolt

Kerusi sering dikeluarkan semasa mengeringkan sebuah kereta. Oleh itu, apabila kehidupan memberikan anda kerusi berjemur, anda menyemak kerusi tempat duduk dan bolt untuk melihat jika mereka telah dibuka skrunya.

Jika anda mempunyai cermin mudah alih dengan anda, tengok mata air berkarat di bawah tempat duduk.

7. Semak di dalam bonet hadapan.

Adakah minyak enjin kelihatan seperti warna susu coklat? Ini boleh menjadi tanda air telah masuk pada enjin.

Sebarang bukti garisan air di radiator, sekeping panel memisahkan teluk enjin daripada kabin.

8. Memeriksa lampu hadapan dan lampu belakang

Lampu depan dan lampu belakang adalah salah satu bahagian kereta yang paling mahal untuk diganti. Jadikan itu untuk kelebihan anda dan periksa bukti garisan air yang lalu di dalamnya.

Satu lagi tanda kemasukan air adalah lampu akan menjadi berkabus.

9. Periksa kepala skru dan logam yang tidak dicat

Gerakkan jari anda ke tempat yang sukar dijangkau seperti jurang dan celah di bawah hud, di bawah papan pemuka atau di bahagian belakang panel badan.

Ia terlalu banyak kerja untuk menggantikan semua skru tersebut apabila ia tersembunyi dari penglihatan. Matlamatnya adalah untuk mencari sebarang lumpur yang kering dan tanda-tanda karat.

10. Pandu-uji kereta.

Seperti mana-mana proses membeli kereta lain, anda mahu memandu-ujinya terlebih dahulu.

Semak untuk melihat sama ada semua kerja elektronik. Adakah speaker stereo berbunyi pelik?

Walaupun kereta terpakai adalah hebat tetapi jika anda memiliki sebuah kereta yang rosak, akibatnya kos untuk pembaikannya boleh menjadi sangat mahal.

Anda ada seorang kawan yang merancang untuk mendapatkan kereta terpakai? Kongsi ini dengan mereka!

Sumber asal dari Carput.my dan diubah-suai dari Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu.

2 thoughts on “10 Cara Anda Elak Membeli ‘Kereta Masuk Air’

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *