Lifestyle Blogger and Influencers. Hubungi yeop di yeopmaz@gmail.com atau mssg.me/haiyeop untuk permintaan promosi, review atau event berbayar.
#DuniaKereta cerita Info Informasi

Mainkan Peranan Anda, Jadilah Pemilik Kenderaan Bertanggungjawab

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sering kali kita mendengar berita kemalangan kenderaan di jalan raya dalam siaran televisyen atau laman web. Sering kali kita mendengar juga kemalangan itu berpunca kepada sikap pemandu kenderaan sendiri. Bukan nak membawang, semuanya dimaklumkan oleh pihak Polis sendiri dengan statistik yang sangat menakutkan kita sendiri. Yeop sendiri tidak suka mengalami kemalangan […]

#SembangTelco cerita

Tamatkan redONE Postpaid Terus…

Proses terminate nombor redONE. Ini sekadar pengalaman diri sendiri, takde dicilok dari mana-mana page FB atau blog. Projek yang yeop mulakan sejak awal bulan ni adalah mengurangkan kos belanja bulanan. Jadi, yeop mulakan dengan terminate nombor redONE yang berusia lebih setahun. Perancangan ni sejak tahun lepas, tapi yeop sengaja test drive line ni sampai puas. […]

#SembangTelco cerita Info Informasi

Review Unifi Mobile : Yay atau Nay?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sekarang ni semua telco buat line sendiri untuk bersaing dengan telco yang dah lama bertapak di Malaysia. Tapi kebanyakkannya menumpang dari pencawang telco lain untuk meluaskan rangkaiannya. Tapi yeop ni sukakan benda baru (dan pastinya percuma!), lagipun tak payah topap tiap-tiap minggu atau berbulan-bulan. Yeop nak buat review Unifi Mobile. Walaupun […]

#SembangTelco cerita Info Informasi

Mood Giler Data Tanpa Had dengan U Mobile Prabayar Giler GX30

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sepanjang yeop menggunakan data dalam telefon pintar ni, yeop belum jumpa lagi data tanpa had. Tapi bila dah jumpa memang nak beli satu. Baru-baru ini, U mobile ada keluarkan satu pakej internet di bawah prabayarnya, Unlimited Power Prepaid dengan nama Giler GX30. Apa yang istimewanya? Istimewa pada Giler GX30 adalah: Kouta […]

Info Informasi

Tema Hari Kebangsaan Malaysia ke-61/2018 : Sayangi Malaysiaku

Sayangi Malaysiaku dipilih sebagai tema Hari Kebangsaan bagi tahun 2018. Sambutan Hari Kebangsaan akan diadakan seperti biasa pada 31 Ogos 2018 di Putrajaya. Hari Malaysia pula akan disambut 16 September di Kota Kinabalu, Sabah. Logo Sayangi Malaysiaku Berikut merupakan logo rasmi yang akan digunakan pada sambutan Hari Kemerdekaan Negara tahun ini. Logo ini dicipta oleh […]

Info

Lampu Trafik, Apa Isi Kandungannya?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sering kali kita melihat pada lampu trafik di jalan raya, tetapi mungkin anda tidak tahu apa yang menarik dengan lampu tersebut. Kalau ikutkan, model pada lampu trafik mempunyai dua jenis. Antaranya adalah lampu bulat (bulb) dan LED. Pada video di bawah, Dan dan anaknya, Lincoln dari siaran What’s Inside di YouTube menyelongkar […]

cerita

Yeop Menang Jam Pintar dari Puspakom

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ni yeop telah menyertai satu kempen dari Puspakom Malaysia melalui Instagramnya @puspakom_ontheroad. Kempen yang diberi nama Pertandingan Instagram Snap & Win sempena Hari Raya Aidilfitri yang dijalankan sehingga 22 Jun 2018. Yeop pula ambil peluang untuk menyertainya atas sebab ‘try and error’, kebetulan pula yeop nak check kereta Viva yang […]

cerita dilema Info Informasi kecewa Kesihatan

Depressi : Punca dan Akibat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setiap orang mesti ada perasaan tekanan yang sering berlaku dalam fikirannya. Tidak terkecuali pada mereka yang tegar pada tekanan perasaan. Kalau dah teruk sangat, boleh ke dikatakan sebagai depresi. Apa itu depressi atau kemurungan? Kemurungan (gangguan kemurungan utama atau kemurungan klinikal) atau depressi (depression) adalah gangguan mood yang biasa tetapi serius. […]