Bagaimana Syarikat Foto Selamatkan Hampir 90 Ribu Di Jepun

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Kita dan foto memang takkan terpisah kerana ia menjadi kenangan terutama foto semasa kecil, hari perkahwinan dan bersama keluarga. Jika foto itu telah rosak, ia tiada lagi galang gantinya. Sebab itu kita digalakkan menyimpan di komputer dan menyimpannya terus ke situ.

Di Tohoku, Jepun telah berlakunya gempa bumi berskala 9.0 rikter dan berlakunya tsunami besar pada awal bulan Mac 2011 menyebabkan ramai yang hilang dan masih mencari sehingga sekarang.

Semua barang di rumah telah rosak, termasuklah gambar kenangan yang disimpan. Jadinya kalau kita sendiri dibiarkan saja gambar itu rosak. Di Jepun juga, ada satu syarikat foto terkenal, Ricoh telah menyelamatkan hampir 90 ribu gambar kenangan yang diberi dari mangsa Tsunami.

Di bawah adalah cara-cara pasukan ‘menyelamat’ foto bekerja.

Mengikut sumber dari Ricoh sendiri, ia mengambil masa empat (4) tahun kerja pemulihannya. Orang Jepun mengucapkan terima kasih kepada Ricoh kerana gambar mereka telah dipulihkan semula.

Sumber gambar dari Ricoh dan PetaPixel

10 thoughts on “Bagaimana Syarikat Foto Selamatkan Hampir 90 Ribu Di Jepun

  1. Huhu.. Memori dalam gambar memang sayang kalau terbakar atau hilang.. Sebab klu simpan di ingatan pun kita leh terlupa memori tu.. So.. Gambar lah yang mengingatkan kita kepada setiap memori kan.. Cewahh

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *