#DuniaKereta cerita Info Informasi

Mainkan Peranan Anda, Jadilah Pemilik Kenderaan Bertanggungjawab

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sering kali kita mendengar berita kemalangan kenderaan di jalan raya dalam siaran televisyen atau laman web. Sering kali kita mendengar juga kemalangan itu berpunca kepada sikap pemandu kenderaan sendiri. Bukan nak membawang, semuanya dimaklumkan oleh pihak Polis sendiri dengan statistik yang sangat menakutkan kita sendiri. Yeop sendiri tidak suka mengalami kemalangan […]

#SembangTelco cerita

Tamatkan redONE Postpaid Terus…

Proses terminate nombor redONE. Ini sekadar pengalaman diri sendiri, takde dicilok dari mana-mana page FB atau blog. Projek yang yeop mulakan sejak awal bulan ni adalah mengurangkan kos belanja bulanan. Jadi, yeop mulakan dengan terminate nombor redONE yang berusia lebih setahun. Perancangan ni sejak tahun lepas, tapi yeop sengaja test drive line ni sampai puas. […]

#SembangTelco cerita Info Informasi

Review Unifi Mobile : Yay atau Nay?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sekarang ni semua telco buat line sendiri untuk bersaing dengan telco yang dah lama bertapak di Malaysia. Tapi kebanyakkannya menumpang dari pencawang telco lain untuk meluaskan rangkaiannya. Tapi yeop ni sukakan benda baru (dan pastinya percuma!), lagipun tak payah topap tiap-tiap minggu atau berbulan-bulan. Yeop nak buat review Unifi Mobile. Walaupun […]

#SembangTelco cerita Info Informasi

Mood Giler Data Tanpa Had dengan U Mobile Prabayar Giler GX30

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sepanjang yeop menggunakan data dalam telefon pintar ni, yeop belum jumpa lagi data tanpa had. Tapi bila dah jumpa memang nak beli satu. Baru-baru ini, U mobile ada keluarkan satu pakej internet di bawah prabayarnya, Unlimited Power Prepaid dengan nama Giler GX30. Apa yang istimewanya? Istimewa pada Giler GX30 adalah: Kouta […]

cerita

Yeop Menang Jam Pintar dari Puspakom

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ni yeop telah menyertai satu kempen dari Puspakom Malaysia melalui Instagramnya @puspakom_ontheroad. Kempen yang diberi nama Pertandingan Instagram Snap & Win sempena Hari Raya Aidilfitri yang dijalankan sehingga 22 Jun 2018. Yeop pula ambil peluang untuk menyertainya atas sebab ‘try and error’, kebetulan pula yeop nak check kereta Viva yang […]

cerita dilema Info Informasi kecewa Kesihatan

Depressi : Punca dan Akibat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setiap orang mesti ada perasaan tekanan yang sering berlaku dalam fikirannya. Tidak terkecuali pada mereka yang tegar pada tekanan perasaan. Kalau dah teruk sangat, boleh ke dikatakan sebagai depresi. Apa itu depressi atau kemurungan? Kemurungan (gangguan kemurungan utama atau kemurungan klinikal) atau depressi (depression) adalah gangguan mood yang biasa tetapi serius. […]

cerita Iklan

Beli Proton Iriz Murah-Murah Jee..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Minat kepada Proton Iriz bermula pada hari pelancarannya tahun 2014 lepas, tapi harganya agak keras berbanding gaji bulanan. Yeop pendam buat sementara waktu sampai… Bulan April lepas. Yeop pergi Expo Auto Proton pada pertengahan bulan April lepas, kononnya nak survey harga. Tapi bila tengok, harganya agak sedikit murah berbanding harga asal. […]

cerita Info Informasi Tips Tutorial

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, […]

cerita Ilham Info Informasi Luahan Hati Respek Sejarah

Tun Dr. Mahathir Perdana Menteri Malaysia Ke Tujuh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setelah Pilihan Raya Umum ke Empat Belas (14) berlaku pada 9 Mei 2018 lalu, Pakatan Harapan yang diketuai oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad menang majoriti hampir 7 negeri dari 14 negeri di Malaysia, menjadikan mereka berkuasa di tanah berbilang bangsa ini. Bila kita mendengar pasal Tun Dr. Mahathir, kita teringat balik […]