cerita

Yeop Menang Jam Pintar dari Puspakom

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ni yeop telah menyertai satu kempen dari Puspakom Malaysia melalui Instagramnya @puspakom_ontheroad. Kempen yang diberi nama Pertandingan Instagram Snap & Win sempena Hari Raya Aidilfitri yang dijalankan sehingga 22 Jun 2018. Yeop pula ambil peluang untuk menyertainya atas sebab ‘try and error’, kebetulan pula yeop nak check kereta Viva yang […]

cerita dilema Info Informasi kecewa Kesihatan

Depressi : Punca dan Akibat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setiap orang mesti ada perasaan tekanan yang sering berlaku dalam fikirannya. Tidak terkecuali pada mereka yang tegar pada tekanan perasaan. Kalau dah teruk sangat, boleh ke dikatakan sebagai depresi. Apa itu depressi atau kemurungan? Kemurungan (gangguan kemurungan utama atau kemurungan klinikal) atau depressi (depression) adalah gangguan mood yang biasa tetapi serius. […]

cerita Iklan

Beli Proton Iriz Murah-Murah Jee..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Minat kepada Proton Iriz bermula pada hari pelancarannya tahun 2014 lepas, tapi harganya agak keras berbanding gaji bulanan. Yeop pendam buat sementara waktu sampai… Bulan April lepas. Yeop pergi Expo Auto Proton pada pertengahan bulan April lepas, kononnya nak survey harga. Tapi bila tengok, harganya agak sedikit murah berbanding harga asal. […]

cerita Info Informasi Tips Tutorial

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, […]

cerita Ilham Info Informasi Luahan Hati Respek Sejarah

Tun Dr. Mahathir Perdana Menteri Malaysia Ke Tujuh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setelah Pilihan Raya Umum ke Empat Belas (14) berlaku pada 9 Mei 2018 lalu, Pakatan Harapan yang diketuai oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad menang majoriti hampir 7 negeri dari 14 negeri di Malaysia, menjadikan mereka berkuasa di tanah berbilang bangsa ini. Bila kita mendengar pasal Tun Dr. Mahathir, kita teringat balik […]

cerita dilema kecewa Luahan Hati Sentap

Dilema Pengundi Atas Pagar : PRU-14

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Penafian : Penulisan ini datang dari hati yeop, tidak memihak kepada mana-mana parti yang memerintah, kerana yeop hanya Pengundi Atas Pagar. Kali pertama yeop mendaftar sebagai pengundi Malaysia, yeop mengharapkan sesuatu yang bakal berubah, iaitu Negara Malaysia. Sejak kecil lagi, yeop tidak didedahkan dengan parti yang memerintah. Ya, waktu itu mana […]

cerita Kejutan Kucing

Selamat Tinggal #BudakRen

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Yeop pernah menjaga beberapa ekor kucing sejak yeop dok sorang-sorang. Tapi yeop pernah menjaga seekor kucing jantan remaja sampai dia mati. Namanya #BudakRen. Yeop mula menjaga dia sejak arwah mak meninggal tahun lepas, dan abah yeop pindah rumah. Sejak dari itu, #BudakRen yang jaga yeop dari bujang sampai kahwin.. Kenapa nama […]

cerita Info Informasi

10 Stesen Televisyen Pernah Wujud di Malaysia, Paling Akhir Sekali Macam Kena Tipu Je

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kita tahu selain TV1 dan TV2 milik kerajaan RTM dan Media Prima, ada beberapa siaran televisyen yang pernah wujud suatu ketika dahulu, terutama tahun 1990-an hingga 2000-an. Beberapa sebab penamatan adalah pelbagai, kebanyakkannya adalah penukaran pengurusan baharu dan persaingan dari siaran baharu. Jom kita tengok siaran televisyen yang pernah wujud suatu […]

cerita

Putus Tunang? Jangan Risau, Perkara Biasa dalam Hidup

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Yeop baru dapat tahu, kawan satu sekolah kat Gerik baru putus tunang beberapa bulan lepas. Punca utama adalah bekas tunangnya kaki habiskan duit. Dia ada kata sampai seribu ringgit jugak habiskan kat bekas tunangnya. Yeop tak pernah alami semuanya, tapi yeop pernah alami putus kapel. Perasaan lebih kurang sama macam putus […]