Category Archives: cerita

10 Stesen Televisyen Pernah Wujud di Malaysia, Paling Akhir Sekali Macam Kena Tipu Je

By | Mac 21, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kita tahu selain TV1 dan TV2 milik kerajaan RTM dan Media Prima, ada beberapa siaran televisyen yang pernah wujud suatu ketika dahulu, terutama tahun 1990-an hingga 2000-an. Beberapa sebab penamatan adalah pelbagai, kebanyakkannya adalah penukaran pengurusan baharu dan persaingan dari siaran baharu. Jom kita tengok siaran televisyen yang pernah wujud suatu ketika dahulu. Antara… Read More »

Putus Tunang? Jangan Risau, Perkara Biasa dalam Hidup

By | Mac 19, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Yeop baru dapat tahu, kawan satu sekolah kat Gerik baru putus tunang beberapa bulan lepas. Punca utama adalah bekas tunangnya kaki habiskan duit. Dia ada kata sampai seribu ringgit jugak habiskan kat bekas tunangnya. Yeop tak pernah alami semuanya, tapi yeop pernah alami putus kapel. Perasaan lebih kurang sama macam putus tunang. Yeop tahu,… Read More »

Review Simkad Ookyo

By | Februari 8, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Yeop baru tahu ada satu syarikat baru di bawah Maxis 4G, namanya Ookyo. Ookyo telah dilancarkan pada bulan September 2017 dengan menyediakan dua pelan yang menarik, iaitu Pek Sosial (Social Pack) dan Pek Hiburan (Entertainment Pack). Fokus kepada ookyo adalah simkadnya 100 peratus digital (sebab takde dijual di kedai) dan menggunakan rangkaian Maxis 4G… Read More »

5 Telco Prabayar yang Tawarkan Kouta untuk Kaki Streaming

By | Januari 30, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Yeop suka melayari YouTube, JOOX dan Spotify semata-mata nak mendengar dan menonton di atas talian. Biasanya, yeop menonton dan mendengar pun pada waktu siang sahaja. Malam yeop dengar radio dari pemancar radio biasa. Dekat ofis yeop memang tiada radio dan pemain MP3, sebab itu bila bosan-bosan yeop dengar dan tonton di laptop. Yeop biasa… Read More »

Penjual Penapis Air SwissPro Xtra ke Sungai Besar

By | Januari 10, 2018

Petang 9 Januari 2018, yeop didatangi oleh sekumpulan penjual penapis air (bukan jenama terkenal), biasalah nak perkenalkan barangan dorang. Katanya penapis tu dibuat di Swizerland, namanya SwissPro Xtra (patutlah tak terkenal) tapi maklumat yang dorang bagi tak tepat dan meragukan. Tapi takpelah, yeop bagi dorang masuk dengar celotehnya. Dia ceritalah apa bagusnya penapis air tu, perbandingan air paip… Read More »

Kenangan Sepanjang 2017 dan Selamat Tahun Baharu 2018

By | Januari 7, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pejam celik, pejam celik kita dah berada di penghujung tahun 2017. Terlalu banyak kenangan yang yeop simpan dan semestinya ada yang membuat yeop meratap diri yeop. Mungkin yeop masih belum terima hakikat semuanya telah tertulis sejak azali lagi. Kenangan 2017 Yeop masih ingat Arwah Mak yeop meninggal pada bulan Puasa 2017 lepas, waktu raya… Read More »