Info

Lampu Trafik, Apa Isi Kandungannya?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sering kali kita melihat pada lampu trafik di jalan raya, tetapi mungkin anda tidak tahu apa yang menarik dengan lampu tersebut. Kalau ikutkan, model pada lampu trafik mempunyai dua jenis. Antaranya adalah lampu bulat (bulb) dan LED. Pada video di bawah, Dan dan anaknya, Lincoln dari siaran What’s Inside di YouTube menyelongkar […]

cerita dilema Info Informasi kecewa Kesihatan

Depressi : Punca dan Akibat

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setiap orang mesti ada perasaan tekanan yang sering berlaku dalam fikirannya. Tidak terkecuali pada mereka yang tegar pada tekanan perasaan. Kalau dah teruk sangat, boleh ke dikatakan sebagai depresi. Apa itu depressi atau kemurungan? Kemurungan (gangguan kemurungan utama atau kemurungan klinikal) atau depressi (depression) adalah gangguan mood yang biasa tetapi serius. […]

Iklan Info Informasi Pengumuman

Menangi RM10,000 dengan Jus Hidayah Gold

Setelah sebulan berpuasa, kini kita menyambut hari yang meraikan kemenangan umat Islam seluruh dunia, terutama Rakyat Malaysia beragama Islam. Pelbagai juadah yang tuan rumah dihidangkan, antaranya adalah ketupat, lemang, rendang ayam dan daging dan kuih raya semestinya. Tidak lupa juga pada mereka yang mempunyai penyakit biasa dan kronik yang semestinya memudaratkan kesihatan diri dan keluarga. […]

cerita Info Informasi Tips Tutorial

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, […]

Berita Info Informasi Nak Tau? Pengumuman Preview promosi

DairyGo Teh Tarik Sedap Diminum Senang Dibawa

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ini di IDCC Shah Alam, satu produk Bumiputera telah dilancarkan di bawah DairyGo. Produk itu adalah DairyGo Teh Tarik. Apa, teh tarik? Macam kedai mamak ke? Haah, mereka melancarkan minuman teh tarik dalam paket mudah dibawa. Ala, macam paket Ribena tu. Haa, ia bukan saja mudah dibawa ke mana saja, […]

cerita Ilham Info Informasi Luahan Hati Respek Sejarah

Tun Dr. Mahathir Perdana Menteri Malaysia Ke Tujuh

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setelah Pilihan Raya Umum ke Empat Belas (14) berlaku pada 9 Mei 2018 lalu, Pakatan Harapan yang diketuai oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad menang majoriti hampir 7 negeri dari 14 negeri di Malaysia, menjadikan mereka berkuasa di tanah berbilang bangsa ini. Bila kita mendengar pasal Tun Dr. Mahathir, kita teringat balik […]

Info Informasi Tips

Enam Senaman Mata untuk Elak Rabun Mata

Anda yang sering menghadap skrin komputer sering mengalami sakit kepala dan pedih mata. Biasalah, benda ni terjadi bila anda membuat kerja dan menonton filem melalui skrin komputer. Akibatnya, anda akan mengalami rabun mata. Untuk elakkan berlakunya rabun mata, tips ini perlu diikuti setiap hari. 1. Kelip mata selama 1 minit Senaman ini membantu anda melancarkan […]

Info Informasi Nak Tau?

Petua untuk Mengesan Berita Palsu

Tiap kali kita melihat dan membaca dari Laman Sosial popular seperti Facebook, Twitter, Instagram dan blog sampah menularkan sesuatu perkara yang tidak benar. Lagi-lagi dengan dunia tanpa sempadan. Internet hanya di hujung jari. Tapi kebanyakannya berita di televisyen dan akhbar lagilah teruk, lagi bermasalah dan lagi menyampah. Seolah-olah tiada etika dalam bidang kewartawanan. Akibatnya, semua […]

cerita Info Informasi

10 Stesen Televisyen Pernah Wujud di Malaysia, Paling Akhir Sekali Macam Kena Tipu Je

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kita tahu selain TV1 dan TV2 milik kerajaan RTM dan Media Prima, ada beberapa siaran televisyen yang pernah wujud suatu ketika dahulu, terutama tahun 1990-an hingga 2000-an. Beberapa sebab penamatan adalah pelbagai, kebanyakkannya adalah penukaran pengurusan baharu dan persaingan dari siaran baharu. Jom kita tengok siaran televisyen yang pernah wujud suatu […]