Category Archives: Informasi

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

By | Mei 25, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, sebenarnya yeop nak… Read More »

DairyGo Teh Tarik Sedap Diminum Senang Dibawa

By | Mei 18, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Baru-baru ini di IDCC Shah Alam, satu produk Bumiputera telah dilancarkan di bawah DairyGo. Produk itu adalah DairyGo Teh Tarik. Apa, teh tarik? Macam kedai mamak ke? Haah, mereka melancarkan minuman teh tarik dalam paket mudah dibawa. Ala, macam paket Ribena tu. Haa, ia bukan saja mudah dibawa ke mana saja, tapi ia mempunyai… Read More »

Tun Dr. Mahathir Perdana Menteri Malaysia Ke Tujuh

By | Mei 14, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setelah Pilihan Raya Umum ke Empat Belas (14) berlaku pada 9 Mei 2018 lalu, Pakatan Harapan yang diketuai oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad menang majoriti hampir 7 negeri dari 14 negeri di Malaysia, menjadikan mereka berkuasa di tanah berbilang bangsa ini. Bila kita mendengar pasal Tun Dr. Mahathir, kita teringat balik jasa-jasa beliau masa… Read More »

Enam Senaman Mata untuk Elak Rabun Mata

By | Mei 4, 2018

Anda yang sering menghadap skrin komputer sering mengalami sakit kepala dan pedih mata. Biasalah, benda ni terjadi bila anda membuat kerja dan menonton filem melalui skrin komputer. Akibatnya, anda akan mengalami rabun mata. Untuk elakkan berlakunya rabun mata, tips ini perlu diikuti setiap hari. 1. Kelip mata selama 1 minit Senaman ini membantu anda melancarkan peredaran darah. Apa… Read More »

Petua untuk Mengesan Berita Palsu

By | Mac 30, 2018

Tiap kali kita melihat dan membaca dari Laman Sosial popular seperti Facebook, Twitter, Instagram dan blog sampah menularkan sesuatu perkara yang tidak benar. Lagi-lagi dengan dunia tanpa sempadan. Internet hanya di hujung jari. Tapi kebanyakannya berita di televisyen dan akhbar lagilah teruk, lagi bermasalah dan lagi menyampah. Seolah-olah tiada etika dalam bidang kewartawanan. Akibatnya, semua perkara yang palsu… Read More »

10 Stesen Televisyen Pernah Wujud di Malaysia, Paling Akhir Sekali Macam Kena Tipu Je

By | Mac 21, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Kita tahu selain TV1 dan TV2 milik kerajaan RTM dan Media Prima, ada beberapa siaran televisyen yang pernah wujud suatu ketika dahulu, terutama tahun 1990-an hingga 2000-an. Beberapa sebab penamatan adalah pelbagai, kebanyakkannya adalah penukaran pengurusan baharu dan persaingan dari siaran baharu. Jom kita tengok siaran televisyen yang pernah wujud suatu ketika dahulu. Antara… Read More »