Category Archives: kahwin

20 Sebab Kenapa Lelaki Tak Nak Kahwin

By | Disember 16, 2011

Bukan tak kahwin tapi ada sebab-sebab yang menyebabkan lelaki tak nak kahwin. Jom kita baca apakah 20 Sebab Kenapa Lelaki Tak Nak Kahwin yang bermain di minda lelaki.. 1.”Duit lum cukup lagi”.Pompuan mana tahu susahnya laki nak kumpul duit nak bayar mas kawin le? hantaran la. Dah tu mas kawin & hantaran tu letak tinggi mengalahkan artis. Cam… Read More »

Bukan mudah melayari rumahtangga

By | Mac 11, 2015

Ya….tidak mudah. Berkahwin bukan hanya menuntut kehendak nafsu. Berkahwin memerlukan kesungguhan. Mampukah kita menghadapi orang yang sama yang belum tentu menepati citarasa kita seumur hidup? Mudah sungguh anak muda melafaz janji sehidup semati. Di usia yang masih hijau muda. Baru bertunas dan belum berputik pun kematangan. Di usia belasan tahun. Bukan tidak ada yang berjaya. Ada juga yang… Read More »

Bolehkah Wanita Meminang Lelaki

By | Mac 11, 2015

MAKSUD MEMINANG Pertunangan atau bertunang merupakan suatu ikatan janji pihak lelaki dan perempuan untuk melangsungkan perkahwinan mengikut tarikh yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak. Meminangmerupakan adat kebiasaan masyarakat Melayu yang diterima oleh Islam. Peminangan adalah permulaan proses perkahwinan. Hukum peminangan adalah harus dan hendaklah bukan isteri orang, bukan mahram sendiri, tidak dalam idah, dan bukan tunangan orang. Pemberian seperti… Read More »

Janji Allah Untuk Mereka Yang Ingin Berkahwin

By | November 15, 2011

? JANJI ALLAH UNTUK MEREKA YANG INGIN BERKAHWIN ? Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan. Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang… Read More »

Petua Agar Lelaki Cepat Meminang Anda

By | Oktober 23, 2011

Nak tau tip2 lelaki meminang korang? (utk perempuan saja :p) 1. Sentiasa Memelihara Penampilan – Lelaki biasanya akan tertarik kepada wanita yang sentiasa menjaga penampilannya. Tidak kiralah di rumah, di tempat kerja, bersama keluarga, dating atau di mana-mana sekali pun, wanita yang sentiasa menjaga kebersihan, pemakaian dan perwatakan dirinya akan mudah untuk didampingi oleh lelaki dan cepatlah dia… Read More »

Andai Mahu Mencari Cinta

By | Mac 11, 2015

Wahai kaum Adam.. Andai mahu mencari Hawa.. 1. Jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata. Kerana hawa hari ini tidak lagi seperti dulu. Lihatlah pada telapak tangannya. Andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik. Fikirlah semasaknya untuk menyuntingnya. Sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh… Read More »