Category Archives: Nak Tau?

Aplikasi Semak Harga Petrol di Apple App Store dan Google Play Store

By | April 6, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Anda pasti terdengar dengan perubahan harga di atas pam minyak Petrol RON95, RON97, RON100 dan Diesel mengikut mingguan, berbanding mengikut bulanan mulai 30 Mac ini. Aplikasi Semak Harga Petrol di Apple App Store dan Google Play Store Yeop telah mengenal-pasti beberapa aplikasi yang boleh menyemak harga minyak petrol dan diesel tanpa singgah ke mana-mana… Read More »

Tiga Tips Simpan RM10,000 (atau lebih) Dalam 12 Bulan

By | Mac 20, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sudah lama yeop tak menulis entri. Kebiasaannya yeop menulis bila waktu lapang (kadang-kadang waktu sibuk pun tulis jugak), kadang-kadang jugak mendapat kerja review dari mereka yang mempercayai penulisan yeop. Bolehlah… Sekarang ni, kita sedang mengalami zaman matawang negara Malaysia yang sangat tidak stabil. Harga barangan makin mahal, kuasa pembeli semakin berkurangan kerana mementingkan barangan… Read More »

Tip Keselamatan Perbankan Internet

By | November 11, 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Setiap hari, kita sering membeli barangan keperluan seperti pakaian, gajet, aksesori kereta atau lain-lain di Internet. Tidak kiralah anda membeli di Lazada, Zalora, atau mana-mana laman web yang menawarkan harga yang murah berbanding membeli di pusat membeli-belah atau pasaraya besar. Sejak akhir-akhir ini, beberapa laman web palsu dibina untuk mempengaruhi pengguna untuk melog-masuk melalui… Read More »

Jadikan Telefon Pintar Anda sebagai Tetikus Tanpa Wayar

By | Disember 16, 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda bahawa anda tidak perlu membeli tetikus tanpa wayar (wireless mouse) yang menelan hampir beratus-ratus ringgit? Tahukah anda bahawa anda hanya menginstallasikan aplikasi Remote Mouse di Android, iOS, Windows & Mac OS? Sebenarnya yeop dah perhati dengan aplikasi Remote Mouse, tapi itulah. Kena bayar pulak. Apapun, yeop nak ajak anda menggunakan aplikasi ini.… Read More »

Berselfie Sehebat Selebriti? Ikuti 10 Tip Mudah Ini!

By | November 6, 2015

Andai selebriti post gambar selfie kat Instagram, mesti nampak elok kan? Adakah sebab mereka popular maka apa sahaja yang mereka post sentiasa menjadi? Sebenarnya, popular (dan cantik) bukanlah faktor yang memberi pengaruh kepada gambar selfie yang baik. Come on, tak perlu jadi selebriti pun, kita juga boleh lakukannya. Apa yang anda perlukan ialah sedikit pengetahuan mengenai teknik berselfie dengan… Read More »

Bagaimana Selesaikan Kebocoran Data iPhone

By | Disember 18, 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jika anda pengguna iPhone tidak kisahlah 3GS, 4, 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, 6S atau 6S Plus akan mengalami kecurian data kouta internet. Betul, yeop pernah mengalami masalah begini. Walaupun kita dah tutup data dan off iPhone kita masih menarik kouta data kita. Kadang-kadang kecurian data sehingga 20MegaByte (MB) setiap malam. Ia… Read More »