Category Archives: Nak Tau?

Fakta-Fakta Menarik Mengenai Dunia

By | Jun 28, 2016

Apakah rahsia di sebalik ‘dunia’ ini..? Ada yg mengatakan dunia ini penting… Ya! Memang dunia ini penting, sepertimana pentingnya jamban dalam rumah..semua rumah ada jamban…tapi jamban hanya perlu bila diperlukan…harap korang boleh pikir sendiri…tapi jangan pulak pikir dalam jamban! ha! Ada yg mengatakan dunia ni macam air yg mana kita belayar menuju ke pulau akhirat..amboi cantiknya bahasa…apa2pun korang… Read More »

Gamat Ala Arnab Kecil

By | Julai 21, 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda bahawa haiwan lautan seperti gamat pada mulanya hanya seperti arnab kecil? Ia telah ditemukan di satu tempat di Jepun, menyatakan bahawa satu lintah bulan laut kelihatan seperti seekor arnab kecil yang gebu. Ia membuat haiwan yang terkenal di Internet secara keseluruhannya. ??????? ?????????????????????????? ???? pic.twitter.com/XrOPvTt4et — ???? (@raumidori115) 13 Julai 2015 Pengguna… Read More »

Kata-Kata Yeop dan MatRodi Mengenai Proton

By | Jun 28, 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semalam, Malaysia telah menyambut ulang tahun ke-30 pelancaran Proton Saga yang telah dilancarkan pada 10 Julai 1985. Proton Saga adalah kereta pertama buatan Malaysia yang mempunyai sejarah tersendiri. Legasi Saga diteruskan dengan nama-nama model kereta Malaysia seperti Iswara, Wira, Satria, Putra, Juara, Waja, Perdana, Tiara, Arena, Exora, Gen.2, Persona, Preve, Savvy dan Iriz yang… Read More »

Bagaimana Mereka Membina Kertas Dinding Windows 10

By | Oktober 18, 2015

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Dengan ura-ura bahawa Windows 10, iaitu Sistem Operasi (OS) terkini dari Microsoft bakal dilancarkan pada 29 Julai 2015, mungkin ramai teruja dengan OS baharu ini, ada yang tak ingin lepaskan Windows 7. Mungkin anda ingat pada kertas dinding (Bahasa Inggeris/English => wallpaper) Windows XP, Bliss yang diambil gambar di Sonoma County, California. Untuk kertas dinding… Read More »

Kad Raya Blogger 3.0 Kini Kembali!

By | Julai 3, 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sebelum ini yeop nak mengucapkan selamat menyambut Ramadan Al-Mubarak kepada semua pembaca yang sedang membaca sekarang ini. InsyaAllah yeop bersedia dengan bulan ini yang banyak memberi seribu rahmat dan hidayah kepada kita sendiri. Marilah kita membaca entri berkaitan Ramadan seperti: 1. Niat Puasa Ramadan 2. Kelebihan Nuzul Al-Quran 3. Cara Solat Tarawih Secara Bersendirian 4. Zakat Fitrah Tak… Read More »

Aplikasi Kesan Nombor Telemarketer di Malaysia

By | September 17, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda bahawa semasa anda mendaftar sesuatu dalam borang-borang seperti borang pinjaman kewangan atau pendaftaran internet seperti Telekom Malaysia dan telco lain, anda akan diberi perjanjian mengikut syarat-syarat yang ditetapkan oleh mereka termasuk frasa “anda bersetuju untuk memberikan nombor telefon anda kepada pihak ketiga dan mereka tidak bertanggungjawab apabila mendapat panggilan dari pihak ketiga”.… Read More »