Category Archives: Nak Tau?

Kuasa Mata

By | Disember 1, 2014

Kassim Selamat dalam filem Ibu Mertuaku menjadi buta kerana asyik menangis mengenangkan isterinya yang kononnya telah meninggal dunia. Benarkah manusia boleh menjadi buta hanya kerana asyik menangis? Bidang saintifik moden telah merumuskan bahawa kesedihan yang mendalam dan mempengaruhi jiwa dapat memberi tekanan pada mata. Mata akan mengalami kelemahan pandangan sedikit demi sedikit sehingga ada yang membawa kepada kehilangan… Read More »

Kenangan Lebuhraya Timur Barat Yang Telah Dilupakan

By | Mei 9, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah kerana kita masih panjangkan umur untuk meneruskan hidup sebagai umat Islam di negara tercinta, iaitu Malaysia. Sebenarnya yeop baru tau cerita mengenai Lebuhraya Timur Barat yang menghubungkan antara Gerik, Perak hingga Jeli, Kelantan yang kali pertama seumpamanya di Malaysia. Walaupun mengikut sejarah mengenai lebuhraya itu sangat menyedihkan, tetapi kita masih… Read More »

Minyak Petrol Dari Plastik

By | Jun 28, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ramai antara di negara luar membuat insentif lain, selain menggantikan minyak petrol yang semakin sedikit di atas bumi ini. Antaranya adalah kereta elektrik, kereta oksigen (ada ke?) dan banyak lagilah. Tahukah anda bahawa di negara Palestin mereka mencipta bahan terbuang daripada plastik? ***** Berita | Tukar dari Plastik ke Petrol di Gaza? Ibrahim Soboh… Read More »

GST: Kenapa Timbul Sekarang?

By | Februari 25, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bertemu kembali dengan bebelan yeop yang tak habis-habis. Alohai… Sebenarnya yeop dah tukar layout lain, orang kata mesra mobile browser, tapi dah ada kritikan dari pembaca sendiri akhirnya yeop tukar layout lain. Baiklah, yeop nak teruskan penceritaan mengenai cukai yang dilaksanakan oleh rakyat Malaysia, tak kira muda atau tua, miskin atau kaya, menteri atau… Read More »

Ada Apa Dengan MLM?

By | Januari 14, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah lama sangat tak menulis mengenai cerita ini. Ia berlaku apabila seorang sahabat lama menghantar whatsapp (whatsapp saya adalah +60123462681) pasal gambar ke genting sebelum tu. Bila tengok muka dia, aku teringat masa aku desak dia masuk marketing tu dulu. Entah, kenapa aku asyik ingat benda tu je. Itupun dah lama aku pendamkan semuanya,… Read More »

Berhati-hati dengan Jolly Shandy

By | November 10, 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera Kenal tak dengan arak-arak di Malaysia, tapi ada jugak air minuman biasa mcm Coca-Cola, Pepsi dan Seasons tapi dikategorikan sebagai arak. Apa dia? Jolly shandy ni adalah minuman beralkohol rendah, pada kita ianya tetap haram kerana dikategorikan sebagai arak ringan, yg mendukacitakan kita kenapa penampilannya dibuat sedemikian rupa, seperti minuman ringan yg lain.