Category Archives: Nak Tau?

Minyak Petrol Dari Plastik

By | Jun 28, 2016

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Ramai antara di negara luar membuat insentif lain, selain menggantikan minyak petrol yang semakin sedikit di atas bumi ini. Antaranya adalah kereta elektrik, kereta oksigen (ada ke?) dan banyak lagilah. Tahukah anda bahawa di negara Palestin mereka mencipta bahan terbuang daripada plastik? ***** Berita | Tukar dari Plastik ke Petrol di Gaza? Ibrahim Soboh… Read More »

GST: Kenapa Timbul Sekarang?

By | Februari 25, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Bertemu kembali dengan bebelan yeop yang tak habis-habis. Alohai… Sebenarnya yeop dah tukar layout lain, orang kata mesra mobile browser, tapi dah ada kritikan dari pembaca sendiri akhirnya yeop tukar layout lain. Baiklah, yeop nak teruskan penceritaan mengenai cukai yang dilaksanakan oleh rakyat Malaysia, tak kira muda atau tua, miskin atau kaya, menteri atau… Read More »

Ada Apa Dengan MLM?

By | Januari 14, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah lama sangat tak menulis mengenai cerita ini. Ia berlaku apabila seorang sahabat lama menghantar whatsapp (whatsapp saya adalah +60123462681) pasal gambar ke genting sebelum tu. Bila tengok muka dia, aku teringat masa aku desak dia masuk marketing tu dulu. Entah, kenapa aku asyik ingat benda tu je. Itupun dah lama aku pendamkan semuanya,… Read More »

Berhati-hati dengan Jolly Shandy

By | November 10, 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera Kenal tak dengan arak-arak di Malaysia, tapi ada jugak air minuman biasa mcm Coca-Cola, Pepsi dan Seasons tapi dikategorikan sebagai arak. Apa dia? Jolly shandy ni adalah minuman beralkohol rendah, pada kita ianya tetap haram kerana dikategorikan sebagai arak ringan, yg mendukacitakan kita kenapa penampilannya dibuat sedemikian rupa, seperti minuman ringan yg lain.

Petua Untuk Lelaki daripada Imam Syafie

By | Oktober 19, 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Banyak sangat petua dari orang Melayu sendiri, tapi petua Islam memang payah nak jumpa. Mujurlah ada tengok kat status di bawah. Elok kita berkongsi ya… PESAN/PETUA IMAM SYAFIE UNTUK LELAKI Empat perkara menguatkan badan 1. Makan daging 2. Memakai haruman 3. kerap mandi 4. Berpakaian dari kapas Empat perkara melemahkan badan 1. Banyak berkelamin… Read More »

Zakat Fitrah: Maksud dan Kepentingan

By | Mei 25, 2018

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tak lama lagi Hari Raya Aidilfitri tiba, tapi adakah anda membayar zakat fitrah? Jika belum cepat-cepatlah ya.. Tapi sebelum tu, elok saya beri penerangan mengenai zakat yang diwajibkan dalam Rukun Islam ke-4. Maksud Zakat fitrah dikenali juga sebagai zakat badan, zakat puasa, zakat Ramadan, dan zakat Fitri kerana masa untuk menyempurnakannya adalah pada akhir Ramadan dan menjelang… Read More »