cerita dilema kecewa Luahan Hati Sentap

Dilema Pengundi Atas Pagar : PRU-14

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Penafian : Penulisan ini datang dari hati yeop, tidak memihak kepada mana-mana parti yang memerintah, kerana yeop hanya Pengundi Atas Pagar. Kali pertama yeop mendaftar sebagai pengundi Malaysia, yeop mengharapkan sesuatu yang bakal berubah, iaitu Negara Malaysia. Sejak kecil lagi, yeop tidak didedahkan dengan parti yang memerintah. Ya, waktu itu mana […]

Info Sentap

Syarikat Yang Disenarai Hitam Oleh Bank Negara Malaysia (BNM)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Bank Negara Malaysia (BNM) diingatkan kepada orang awam bahawa senarai syarikat dan laman web yang mana adalah tidak membenarkan mahupun meluluskan di bawah undang-undang berkaitan dan peraturan ditadbir oleh BNM. Sila ambil perhatian bahawa senarai ini tidak lengkap dan cuma digunakan sebagai satu panduan kepada ahli masyarakat berdasarkan maklumat dan pertanyaan diterima oleh senarai […]

Info Sentap

Apa Itu Plagiat?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Berlaku lagi kepada blog yeop, apabila sesetengah penulis yang menyalin-lekat tanpa keizinan yeop. Bukankah yeop dah bagitau, kalau nak menyalin-lekat pun, letaklah link dari mana. Ni entah, sesuka hati pedal limpa jantung menyalin semula ke mana-mana blog dan laman sosial seperti Facebook. Anda layak digelar sebagai pencuri plagiat! Kenapa yeop bergelar […]

fakta ke auta Sentap

Kenapa Ambulans Lambat Sampai?

Dalam keadaan yang cemas taktala berlaku sesuatu kecelakaan , setiap manusia tidak kira pangkat dan darjat mahukan bantuan dengan kadar yang segera, apatah lagi yang melibatkan nyawa orang yang tersayang. Acapkali, menerusi media massa dan media elektronik, orang awam mempertikaikan kelambatan respon ambulans. Seperti sedia maklum, Penolong Pegawai Perubatan (PPP) adalah profesion yang di amanahkan […]

Sentap

Kenapa Allah Ciptakan Babi @ Khinzir?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Babi. Hanya satu perkataan saja membuat semua orang bencikan haiwan itu. Perkataan itu juga selalunya jadi carutan manusia antara manusia. Tapi anda pelik, kenapa Allah ciptakan haiwan yang kita benci itu? Di bawah adalah kongsian status dari Fynn Jamal melalui Facebooknya. ******* ketika aku di tingkatan 4, aku pernah bertanya pada […]

Info Nak Tau? Sentap

Aplikasi Kesan Nombor Telemarketer di Malaysia

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda bahawa semasa anda mendaftar sesuatu dalam borang-borang seperti borang pinjaman kewangan atau pendaftaran internet seperti Telekom Malaysia dan telco lain, anda akan diberi perjanjian mengikut syarat-syarat yang ditetapkan oleh mereka termasuk frasa “anda bersetuju untuk memberikan nombor telefon anda kepada pihak ketiga dan mereka tidak bertanggungjawab apabila mendapat panggilan […]

cerita kenangan Sentap

Seronok Ke Buat Cerita Merapu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sebenarnya yeop buka twitter yeop dan terlihat pada gambar yang yeop pernah printscreen mentionkan seseorang yang yeop sangat benci. Apa yang yeop benci tentang dia? Pernah satu masa dulu yeop kawan jugak dengan satu grup blog yang telah pupus ditelan grup popular yang yeop selalu ikuti sejak facebook lama yeop aktif, […]

Berita Sentap

Kaunselor: Kita pun pembuli juga

SHAH ALAM – Orang ramai yang membuat kecaman serta ejekan melampau di laman media sosial terhadap seorang wanita yang didakwa sebagai pembuli jalan raya sebenarnya turut boleh digelar sebagai pembuli siber. Pakar Psikologi & Kaunseling Universiti Malaysia Terengganu, Prof Madya Ruhani Mat Min berkata, sikap pembuli siber yang melakukan kecaman tanpa mempunyai maklumat sahih hanya […]

cerita Sentap

Budak Indonesia Hafal 29 Juzuk Sehingga Juri Menitis Air Mata…

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sebelum ini yeop nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa (Ramadhan Al-Mubarak) kepada semua pembaca blog Khairil Mazri dot com. Alhamdulillah, yeop masih panjang umur lagi untuk meneruskan hidup sebagai umat Islam yang bertakwa. Baiklah, yeop sebenarnya sedang mencari bahan untuk menulis entri ini, tetapi yeop sangat tertarik dengan bab hafazan Quran […]