Category Archives: Sentap

Aplikasi Kesan Nombor Telemarketer di Malaysia

By | September 17, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda bahawa semasa anda mendaftar sesuatu dalam borang-borang seperti borang pinjaman kewangan atau pendaftaran internet seperti Telekom Malaysia dan telco lain, anda akan diberi perjanjian mengikut syarat-syarat yang ditetapkan oleh mereka termasuk frasa “anda bersetuju untuk memberikan nombor telefon anda kepada pihak ketiga dan mereka tidak bertanggungjawab apabila mendapat panggilan dari pihak ketiga”.… Read More »

Seronok Ke Buat Cerita Merapu?

By | Disember 7, 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sebenarnya yeop buka twitter yeop dan terlihat pada gambar yang yeop pernah printscreen mentionkan seseorang yang yeop sangat benci. Apa yang yeop benci tentang dia? Pernah satu masa dulu yeop kawan jugak dengan satu grup blog yang telah pupus ditelan grup popular yang yeop selalu ikuti sejak facebook lama yeop aktif, sekitar 2011-2012. Memang… Read More »

Kaunselor: Kita pun pembuli juga

By | Julai 17, 2014

SHAH ALAM – Orang ramai yang membuat kecaman serta ejekan melampau di laman media sosial terhadap seorang wanita yang didakwa sebagai pembuli jalan raya sebenarnya turut boleh digelar sebagai pembuli siber. Pakar Psikologi & Kaunseling Universiti Malaysia Terengganu, Prof Madya Ruhani Mat Min berkata, sikap pembuli siber yang melakukan kecaman tanpa mempunyai maklumat sahih hanya akan memberikan kesan… Read More »

Budak Indonesia Hafal 29 Juzuk Sehingga Juri Menitis Air Mata…

By | Julai 2, 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sebelum ini yeop nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa (Ramadhan Al-Mubarak) kepada semua pembaca blog Khairil Mazri dot com. Alhamdulillah, yeop masih panjang umur lagi untuk meneruskan hidup sebagai umat Islam yang bertakwa. Baiklah, yeop sebenarnya sedang mencari bahan untuk menulis entri ini, tetapi yeop sangat tertarik dengan bab hafazan Quran yang disiarkan di… Read More »

Ada Apa Dengan MLM?

By | Januari 14, 2014

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dah lama sangat tak menulis mengenai cerita ini. Ia berlaku apabila seorang sahabat lama menghantar whatsapp (whatsapp saya adalah +60123462681) pasal gambar ke genting sebelum tu. Bila tengok muka dia, aku teringat masa aku desak dia masuk marketing tu dulu. Entah, kenapa aku asyik ingat benda tu je. Itupun dah lama aku pendamkan semuanya,… Read More »

Kes Pembuangan Bayi Di Malaysia

By | Disember 17, 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kes pembuangan bayi semakin teruk dan sukar dibendung. Apa nak jadi, entahlah. Sedikit info mengenai Pembuangan Bayi —————————————————————————————————————————————————————– Pengenalan Pembuangan bayi adalah satu jenayah. Ia terjadi akibat kehamilan tidak diingini. Ramai remaja yang mengandung di luar nikah terpaksa membuang bayi mereka terdesak, akibat malu dan takut akan akibat yang bakal ditanggung. Mengapa terjadinya pembuangan… Read More »