cerita Info Informasi Tips Tutorial

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, […]

Info Informasi Tips

Enam Senaman Mata untuk Elak Rabun Mata

Anda yang sering menghadap skrin komputer sering mengalami sakit kepala dan pedih mata. Biasalah, benda ni terjadi bila anda membuat kerja dan menonton filem melalui skrin komputer. Akibatnya, anda akan mengalami rabun mata. Untuk elakkan berlakunya rabun mata, tips ini perlu diikuti setiap hari. 1. Kelip mata selama 1 minit Senaman ini membantu anda melancarkan […]

Dunia Kereta Info Informasi Tips

10 Cara Anda Elak Membeli ‘Kereta Masuk Air’

Perodua Myvi yang baru pasti kelihatan menggoda tetapi percaya atau tidak, sesetengah daripada kita masih akan melawat peniaga kereta terpakai berdekatan untuk memiliki kereta terpakai lama yang baik. Selain itu, kejadian banjir baru-baru ini di beberapa negeri di Malaysia akan memberi kesan kepada industri. Ia hanya bermakna bahawa kereta yang rosak banjir akan berakhir di […]

Info Informasi Tips

Buat Kalendar Sendiri dengan TimeandDate.com

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya anda mendapat kalendar 2018 secara percuma apabila anda membeli barangan minimum RM50.00 dari satu resit. Ada kalanya anda beli kalendar tersebut dengan harga promosi 3 kalendar berlainan saiz hanya RM5.00. Tapi tahukah anda bahawa anda boleh membuat kalendar sendiri hanya menggunakan komputer (dengan internet) dan pencetak? TimeandDate.com ada jawapannya. Laman […]

Info Informasi Tips

Panduan Untuk Penunggang Motosikal Ketika Hujan

Sekarang musim hujan yg membuatkan jalan menjadi licin. Tambahan keadaan jalan di Malaysia, kalau tidak berlubang bukanlah jalan namanya. Justeru itu buat penunggang motosikal di luar sana anda dituntut lebih berhati-hati. Keperluan penunggang motosikal semasa hujan adalah seperti : Baju Hujan – Warna cerah – Ada line pantul cahaya – Selesa – Kalis air Helmet […]

Info Informasi Tips

Tips Bina Blog Peribadi atau Laman Web

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Rasanya dah lama yeop tak beri tips di blog yeop ni. Biasalah, kadang-kadang yeop menulis pun ikut kepada kemampuan diri sendiri. Ada yang baca, ada yang tak hairan. Tapi bab perkongsian tu wajib yeop buat supaya menjadi tatapan semua pembaca. Okeylah, yeop teruskan dengan entri terbaharu ini. Yeop telah menerima satu […]

Dunia Kereta Info Informasi Tips

Apa Yang Anda Perlu Buat Semasa Servis Kenderaan Anda

Anda Jangan berani memiliki kereta sendiri kalau tidak tahu perkara penting ini. minyak hitam (Mengikut paras had & jenis minyak) oil filter (tukar semasa menukar minyak hitam) spark plug (tukar setiap 30,000 km) bateri basah (tambah air setiap kali servis) belting (tukar setiap 80,000km) Tidak perlu tukar water pump jika tiada masalah bearing kasar atau […]

Android Aplikasi Info Informasi iPhone Nak Tau? Tips

Aplikasi Semak Harga Petrol di Apple App Store dan Google Play Store

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Anda pasti terdengar dengan perubahan harga di atas pam minyak Petrol RON95, RON97, RON100 dan Diesel mengikut mingguan, berbanding mengikut bulanan mulai 30 Mac ini. Aplikasi Semak Harga Petrol di Apple App Store dan Google Play Store Yeop telah mengenal-pasti beberapa aplikasi yang boleh menyemak harga minyak petrol dan diesel tanpa […]