Category Archives: Tips

10 Cara Anda Elak Membeli ‘Kereta Masuk Air’

By | Disember 13, 2017

Perodua Myvi yang baru pasti kelihatan menggoda tetapi percaya atau tidak, sesetengah daripada kita masih akan melawat peniaga kereta terpakai berdekatan untuk memiliki kereta terpakai lama yang baik. Selain itu, kejadian banjir baru-baru ini di beberapa negeri di Malaysia akan memberi kesan kepada industri. Ia hanya bermakna bahawa kereta yang rosak banjir akan berakhir di pengedar kereta terpakai.… Read More »

Buat Kalendar Sendiri dengan TimeandDate.com

By | November 30, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya anda mendapat kalendar 2018 secara percuma apabila anda membeli barangan minimum RM50.00 dari satu resit. Ada kalanya anda beli kalendar tersebut dengan harga promosi 3 kalendar berlainan saiz hanya RM5.00. Tapi tahukah anda bahawa anda boleh membuat kalendar sendiri hanya menggunakan komputer (dengan internet) dan pencetak? TimeandDate.com ada jawapannya. Laman web TimeandDate.com akan… Read More »

Panduan Untuk Penunggang Motosikal Ketika Hujan

By | November 1, 2017

Sekarang musim hujan yg membuatkan jalan menjadi licin. Tambahan keadaan jalan di Malaysia, kalau tidak berlubang bukanlah jalan namanya. Justeru itu buat penunggang motosikal di luar sana anda dituntut lebih berhati-hati. Keperluan penunggang motosikal semasa hujan adalah seperti : Baju Hujan – Warna cerah – Ada line pantul cahaya – Selesa – Kalis air Helmet visor cerah Kasut… Read More »

Tips Bina Blog Peribadi atau Laman Web

By | September 29, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Rasanya dah lama yeop tak beri tips di blog yeop ni. Biasalah, kadang-kadang yeop menulis pun ikut kepada kemampuan diri sendiri. Ada yang baca, ada yang tak hairan. Tapi bab perkongsian tu wajib yeop buat supaya menjadi tatapan semua pembaca. Okeylah, yeop teruskan dengan entri terbaharu ini. Yeop telah menerima satu emel dari pembaca… Read More »

Bagaimana Nak Ada Mood Kerja Lepas Cuti Panjang

By | Julai 4, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Dah cuti lama sangat kan, mesti nak kerja pun jadi malas tahap meroyan. Hahaha Macam yeop jugaklah, dahlah kena kerja lepas cuti panjang gila. Pastu mood malas je. Rasa nak cuti lagi je.. Tapi, taklehlah buat kerja kalau mood cuti ada lagi walaupun badan dah dok kat pejabat. Sabar jelah. Apapun yeop nak bagi… Read More »

Apa Yang Anda Perlu Buat Semasa Servis Kenderaan Anda

By | Februari 21, 2018

Anda Jangan berani memiliki kereta sendiri kalau tidak tahu perkara penting ini. minyak hitam (Mengikut paras had & jenis minyak) oil filter (tukar semasa menukar minyak hitam) spark plug (tukar setiap 30,000 km) bateri basah (tambah air setiap kali servis) belting (tukar setiap 80,000km) Tidak perlu tukar water pump jika tiada masalah bearing kasar atau bocor. Jimat duit… Read More »