Category Archives: Tips

BAHAYA TIDUR DALAM KERETA

By | Jun 28, 2016

Apa jadi pun, jangan la tidur dalam kereta masa kereta tgh idle/tak bergerak sebab ianya boleh membunuh. Dah banyak kes sebelum orang mati sebab tidur dalam kereta, tapi masih ramai yang buat jugak. Macam baru-baru ni area rumah aku black out. Aku tengok ramai orang keluar rumah, start enjin, duduk dalam kereta sebab konon-kononnya panas takde kipas dalam… Read More »

Peringatan Kepada Pengguna Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2)

By | Jun 28, 2016

Peringatan untuk pengguna Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2) dari Jabor, Kemaman hingga ke Kuala Terengganu mohon berhati-hati dan ambil perhatian perkara-perkara berikut memandangkan sekarang banyak berlaku kemalangan. 1. Keadaan jalan di sesetengah tempat yang beralun dan tidak rata. Pegang stereng dengan kuat terutama bila melalui jambatan dan jalan tidak rata bagi mengelakkan kenderaan terbabas. 2. Tidak… Read More »

Tips Penjagaan Sistem Brek Kereta

By | Jun 28, 2016

Gambar Hiasan. Sistem Brek Seperti yang kita tahu, brek sangat penting dalam sebuah kereta. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai “kuasa kuda membrek” atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas), pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem… Read More »

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

By | Jun 28, 2016

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir… Read More »

Punca Penggunaan Minyak Petrol Bertambah

By | Jun 28, 2016

Gambar Hiasan. Sebelum ini anda mengisi RM30 untuk mengisi petrol kereta anda dan boleh bergerak hingga 200 kilometer. Kini dengan jumlah yang sama kereta anda cuma dapat bertahan 150 kilometer saja. Ada yang mengatakan kereta anda sudah kuat makan petrol. Penggunaan petrol yang bertambah disebabkan beberapa faktor seperti kebocoran, permukaan bahan api dalam ruang pelampung karburetor terlalu tinggi,… Read More »

Tayar Haus Antara Punca Kenderaan Bergetar

By | Jun 28, 2016

Gambar Hiasan. Ada ketikanya pemandu kereta tidak selesa apabila stereng yang dipegang bergetar dan tidak stabil kerana berat ke sebelah kiri atau kanan. Lebih merisaukan apabila seluruh badan kereta ikut bergetar. Apabila berhadapan dengan keadaan ini, antara sebab utama kerosakan yang berlaku diberi perhatian termasuk tekanan tayar depan terlalu rendah atau ukurannya tidak sama, kehausan tayar depan tidak… Read More »