Category Archives: Tips

Tips Kenali Kod Tayar Kenderaan Anda!

By | Jun 28, 2016

Klik untuk besarkan imej. Sumber dari : autocraze.com.au Tayar merupakan komponen yang paling penting dalam sesebuah kenderaan yang bergerak di atas darat, tidak kiralah ia bersaiz besar atau kecil. Hatta kereta sorong pun tidak akan berfungsi jika tiada tayar. Ada pelbagai jenis dan jenama tayar berada dipasaran. Setiap tayar juga mempunyai kod dan fungsinya yang berbeza. Kami tahu… Read More »

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul

By | Jun 28, 2016

Cara Penggunaan Gear Automatik Dengan Betul…. Ramai yang Selalu Tersilap! Tukar gear auto dengan cara salah boleh menyebabkan gearbox anda rosak dan kos gearbox kereta sangat mahal. Harap selepas baca, dapat kongsikan kepada rakan-rakan anda. JANGAN TUKAR GEAR “P” DI TRAFFIC LIGHT Kekadang pernah perasan kereta depan masuk gear P bila berhenti kat trafic light. Senang untuk teka, sebab lampu… Read More »

BAHAYA TIDUR DALAM KERETA

By | Jun 28, 2016

Apa jadi pun, jangan la tidur dalam kereta masa kereta tgh idle/tak bergerak sebab ianya boleh membunuh. Dah banyak kes sebelum orang mati sebab tidur dalam kereta, tapi masih ramai yang buat jugak. Macam baru-baru ni area rumah aku black out. Aku tengok ramai orang keluar rumah, start enjin, duduk dalam kereta sebab konon-kononnya panas takde kipas dalam… Read More »

Peringatan Kepada Pengguna Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2)

By | Jun 28, 2016

Peringatan untuk pengguna Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2) dari Jabor, Kemaman hingga ke Kuala Terengganu mohon berhati-hati dan ambil perhatian perkara-perkara berikut memandangkan sekarang banyak berlaku kemalangan. 1. Keadaan jalan di sesetengah tempat yang beralun dan tidak rata. Pegang stereng dengan kuat terutama bila melalui jambatan dan jalan tidak rata bagi mengelakkan kenderaan terbabas. 2. Tidak… Read More »

Tips Penjagaan Sistem Brek Kereta

By | Jun 28, 2016

Gambar Hiasan. Sistem Brek Seperti yang kita tahu, brek sangat penting dalam sebuah kereta. Tanpanya tak mungkin kita berani memandu kereta tersebut sekiranya kita mengetahuinya. Kepada pemilik kereta yang telah menukar injin kereta mereka kepada injin yang mempunyai “kuasa kuda membrek” atau BHP yang lebih tinggi (lebih 25 bhp ke atas), pastikan anda memeriksa dan menilai kembali sistem… Read More »

Memeriksa Punca Stereng Kereta Berat

By | Jun 28, 2016

Ada ketikanya pemandu tidak berasa selesa apabila stereng menjadi semakin ketat dan berat. Anda perlu menggunakan lebih tenaga untuk memutar stereng dan keadaan ini menyusahkan terutamanya ketika meletak kenderaan dan apabila perlu banyak membelok. Antara sebab keadaan ini berlaku termasuk tekanan tayar depan yang terlalu rendah, penjajaran (alignment) tayar depan yang kurang tepat, kekurangan atau kerosakan minyak pelincir… Read More »