Category Archives: Tutorial

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

By | Mei 25, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, sebenarnya yeop nak… Read More »

Blog Yeop Maz Selamat Dengan Sijil SSL

By | Mac 24, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, blog yeop telah menerima sijil SSL yang diiktiraf oleh Google dan kini lebih selamat dari sebelumnya. Apa itu Sijil SSL? Sebelum nak bagitau sebab apa yeop buat macam ni, yeop nak terangkan apa itu Sijil SSL? Sijil SSL adalah fail data kecil yang secara digital mengikat kunci kriptografi untuk butiran organisasi. Apabila dipasang… Read More »

Tiga Tips Simpan RM10,000 (atau lebih) Dalam 12 Bulan

By | Mac 20, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sudah lama yeop tak menulis entri. Kebiasaannya yeop menulis bila waktu lapang (kadang-kadang waktu sibuk pun tulis jugak), kadang-kadang jugak mendapat kerja review dari mereka yang mempercayai penulisan yeop. Bolehlah… Sekarang ni, kita sedang mengalami zaman matawang negara Malaysia yang sangat tidak stabil. Harga barangan makin mahal, kuasa pembeli semakin berkurangan kerana mementingkan barangan… Read More »

Bagaimana Bina Kod QR Sendiri dengan Percuma?

By | November 29, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Bagaimana Bina Kod QR Sendiri dengan Percuma? – Tahukah anda bahawa anda boleh membina kod QR sendiri dengan percuma atau tanpa bayaran? Anda jadi pelik, ada ke… Ada sebenarnya, jika anda pandai cari laman web pembina kod QR anda sendiri. Tak perlu upah orang lain dan jimat kos pengeluaran. Tak percaya, anda pergi ke… Read More »

Bagaimana Hendak Padam Akaun Facebook?

By | April 3, 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda selain dinyahaktifkan akaun Facebook, anda juga boleh memadam akaun anda secara kekal. Ya betul tu. Kenapa anda ingin padam akaun Facebook? Banyak sangat akaun Facebook, sampai lupa apa emel dan kata laluan kita Banyak sangat peninjau dari jauh meninjau akaun kita Malas sangat nak menjaganya Diancam oleh pihak tertentu seperti ugutan, kaki… Read More »

Bagaimana Selesaikan Kebocoran Data iPhone

By | Disember 18, 2016

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jika anda pengguna iPhone tidak kisahlah 3GS, 4, 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, 6S atau 6S Plus akan mengalami kecurian data kouta internet. Betul, yeop pernah mengalami masalah begini. Walaupun kita dah tutup data dan off iPhone kita masih menarik kouta data kita. Kadang-kadang kecurian data sehingga 20MegaByte (MB) setiap malam. Ia… Read More »