cerita Info Informasi Tips Tutorial

Mudahnya Bayar Zakat Fitrah Online di Selangor

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Biasanya kita membayar zakat fitrah melalui amil yang ditauliahkan oleh Lembaga Zakat Negeri-negeri. Adakalanya nak mencari peluang untuk berjumpa dengan amil pun mengambil masa yang agak lama. Biasalah, balik kerja terus jumpa Bazar (Pasar) Ramadhan atau dipanggil oleh netizen PaRam. Pun bolehlah. Keterangan mengenai Zakat Fitrah, boleh klik di sini. Okey, […]

Info Informasi Tips Tutorial

Blog Yeop Maz Selamat Dengan Sijil SSL

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Alhamdulillah, blog yeop telah menerima sijil SSL yang diiktiraf oleh Google dan kini lebih selamat dari sebelumnya. Apa itu Sijil SSL? Sebelum nak bagitau sebab apa yeop buat macam ni, yeop nak terangkan apa itu Sijil SSL? Sijil SSL adalah fail data kecil yang secara digital mengikat kunci kriptografi untuk butiran […]

Info Informasi Nak Tau? Tips Tutorial

Tiga Tips Simpan RM10,000 (atau lebih) Dalam 12 Bulan

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Sudah lama yeop tak menulis entri. Kebiasaannya yeop menulis bila waktu lapang (kadang-kadang waktu sibuk pun tulis jugak), kadang-kadang jugak mendapat kerja review dari mereka yang mempercayai penulisan yeop. Bolehlah… Sekarang ni, kita sedang mengalami zaman matawang negara Malaysia yang sangat tidak stabil. Harga barangan makin mahal, kuasa pembeli semakin berkurangan […]

Tutorial

Bagaimana Hendak Padam Akaun Facebook?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Tahukah anda selain dinyahaktifkan akaun Facebook, anda juga boleh memadam akaun anda secara kekal. Ya betul tu. Kenapa anda ingin padam akaun Facebook? Banyak sangat akaun Facebook, sampai lupa apa emel dan kata laluan kita Banyak sangat peninjau dari jauh meninjau akaun kita Malas sangat nak menjaganya Diancam oleh pihak tertentu […]

#SembangTelco cerita Info Nak Tau? Tutorial

Bagaimana Selesaikan Kebocoran Data iPhone

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Jika anda pengguna iPhone tidak kisahlah 3GS, 4, 4S, 5, 5C, 5S, 6, 6 Plus, 6S atau 6S Plus akan mengalami kecurian data kouta internet. Betul, yeop pernah mengalami masalah begini. Walaupun kita dah tutup data dan off iPhone kita masih menarik kouta data kita. Kadang-kadang kecurian data sehingga 20MegaByte (MB) […]

cerita Tutorial

Berhati-hati dengan Mesej Spam dan Cara Lapor Mesej Kepada Facebook

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Semalam yeop dapat mesej dari orang yang tak dikenali, entah pelik kenapa tetiba mesej yeop sedangkan kami tak pernah kenal antara satu sama lain. Bila melihat mesej di atas, ayat-ayat tu pernah yeop baca tetapi di mana entahlah. Ayatnya dalam Bahasa Melayu seperti begini: Terima kasih kerana memberikan respons kepada pesanan […]

Tutorial

AddToAny Plugin Whatsapp Untuk WordPress

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Dulu kita hanya berkongsi di Facebook dan Twitter tetapi sekarang, semuanya di hujung jari anda. Benda yang baik memang elok dikongsi bersama, benda yang buruk perlu jadikan sempadan. Eh melalut pulak yeop cakap. Sekarang Whatsapp menjadi platform paling mudah untuk berkongsi bersama sahabat-sahabat yang kita kenal. Seperti perkongsian melalui blog, apabila […]

Tutorial

Tips SEO: Menulis Jangka Panjang Atau Pendek?

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ini saya buka kelas berkenaan SEO (Search Engine Optimization) kerana saya bukan suka tunjuk satu persatu, dan saya bukan kedekut ilmu. Sebelum tu, lebih bagus kalau saya ceritakan maksud SEO. Pengoptimuman enjin gelintar (SEO) ialah proses untuk memperbaik jumlah dan kualiti lalu lintas dari enjin gelintar ke sesuatulaman sesawang melalui hasil gelintaran “semula jadi” (“organik” atau […]