Apa Itu NFC?

By | Januari 18, 2018

Benarkah sistem bayaran tanpa wayar PayWave tidak selamat digunakan? Baru-baru ini telah viral di media sosial tentang ‘bahaya’ kaedah pembayaran ini. Adakah ia benar? Di bawah adalah kebenaran mengenainya. Dan jangan lupa kongsi kepada rakan-rakan anda! Sebarkan ilmu. Hapuskan pembodohan teknologi! Apa Itu NFC? NFC bermaksud Near Field Communication. Ia adalah teknologi pemindahan data di antara 2 peranti.… Read More »

Penjual Penapis Air SwissPro Xtra ke Sungai Besar

By | Januari 10, 2018

Petang 9 Januari 2018, yeop didatangi oleh sekumpulan penjual penapis air (bukan jenama terkenal), biasalah nak perkenalkan barangan dorang. Katanya penapis tu dibuat di Swizerland, namanya SwissPro Xtra (patutlah tak terkenal) tapi maklumat yang dorang bagi tak tepat dan meragukan. Tapi takpelah, yeop bagi dorang masuk dengar celotehnya. Dia ceritalah apa bagusnya penapis air tu, perbandingan air paip… Read More »

Apa yang Yeop Belajar dari Mr. DIY?

By | Januari 8, 2018

apa yang yeop belajar dari Mr. DIY? – ditulis di profil Facebook   setiap kali kita masuk kedai Mr. DIY, pasti kita akan terbeli sampai berbelas-belas barang. bukan anda je, yeop pun terkesan sama. hahaha kenapa Mr. DIY? mungkin juga disebabkan perkara berikut: 1. barangnya murah berbanding kedai-kedai elektrik lain. bayangkan, bilah kipas 16 inci jenama Mr. DIY… Read More »

Kenangan Sepanjang 2017 dan Selamat Tahun Baharu 2018

By | Januari 7, 2018

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Pejam celik, pejam celik kita dah berada di penghujung tahun 2017. Terlalu banyak kenangan yang yeop simpan dan semestinya ada yang membuat yeop meratap diri yeop. Mungkin yeop masih belum terima hakikat semuanya telah tertulis sejak azali lagi. Kenangan 2017 Yeop masih ingat Arwah Mak yeop meninggal pada bulan Puasa 2017 lepas, waktu raya… Read More »

Dari Mana Asalnya Lagu Kopi Dangdut?

By | Disember 15, 2017

Assalamualaikum dan selamat sejahtera. Anda biasa mendengar lagu Kopi Dangdut yang popular pada tahun 1991, sehingga anda belum tahu ada satu kumpulan A Cappella Malaysia, iaitu Colour Of Voice (COV) menyanyikan semula lagu tersebut tanpa rentak asal. Tapi mana datang lagu dan rentak itu? Mengikut kenyataan mereka, lagu ini diilhamkan dari lagu Moliendo Café ciptaan Hugo Blanco, seorang komposer dari… Read More »

10 Cara Anda Elak Membeli ‘Kereta Masuk Air’

By | Disember 13, 2017

Perodua Myvi yang baru pasti kelihatan menggoda tetapi percaya atau tidak, sesetengah daripada kita masih akan melawat peniaga kereta terpakai berdekatan untuk memiliki kereta terpakai lama yang baik. Selain itu, kejadian banjir baru-baru ini di beberapa negeri di Malaysia akan memberi kesan kepada industri. Ia hanya bermakna bahawa kereta yang rosak banjir akan berakhir di pengedar kereta terpakai.… Read More »